maandag 24 maart 2014

Witte stippen - De zaak-Dutroux: Een reconstructie

Auteur: Anne de Graaf
ISBN-10: 9053120998/9041090339
ISBN-13: 978-9053120996/9789041090331

Samenvatting:
24 juni 1995. Julie Lejeune gaat bij Melissa Russo spelen. Beiden wandelen zoals steeds richting autosnelweg om naar de voorbijrijdende auto's te wuiven. Het is het begin van een nachtmerrie. Julie en Melissa komen niet meer thuis. De Rijkswacht komt langzaam in actie maar de kidnappers zijn al ver weg.

Twee weken na de verdwijning vindt de wedersamenstelling plaats. Mijnheer Russo knipt witte stippen uit boardpapier om die op een blauwe pantalon te plakken: de broek van Melissa was uitverkocht in de winkel. Moeder Lejeune probeert haar plaatsvervangende dochter dezelfde lange paardenstaart te vlechten. De reconstructie levert niets op.

Ruim een jaar later ontploft België. Marc Dutroux en zijn bende worden ontmaskerd. De realiteit overtreft de verbeelding.

Anne de Graaf volgde de ontvoeringszaken van bij het begin op de voet. Ze schreef er in Het Nieuwsblad serene, ontroerende en geëngageerde verhalen over, die nooit vervielen in sensatiezucht.

In Witte stippen. De zaak-Dutroux: een reconstructie zet Anne de Graaf de gebeurtenissen voor het eerst op één tijdsbalk: de verdwijningen, de achtergebleven ouders, de acties van de politie en gerecht, de vertakkingen van het kinderpornonetwerk, de rol van de media enz. Ze maakte zowel gebruik van talloze informatiebronnen en documenten als van de vele gesprekken die met betrokkenen heeft gevoerd. Niet in het minst met Claude Thirault, die het gerecht als eerste op het spoor van de kinderlokker zette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten