vrijdag 14 maart 2014

Brandpunt Reporter: Hoe beschermen we onze kinderen tegen pedofielen?De uitzending van het KRO programma Brandpunt Reporter gaat over hoe wij in Nederland omgaan met pedofielen. In Nederland zijn er naar schatting zo’n zestigduizend. Ze zijn de paria’s van onze tijd want wie eenmaal als pedo bekend staat, krijgt vaak een koud onthaal. Pedofielen zijn kinderverkrachters – dàt is het sentiment. Deskundigen als de Tsjechische hoogleraar seksuologie Petr Weiss, Jules Mulder behandelaar bij De Waag en Jérôme Endrass, een Zwitserse hoogleraar psychiatrie stellen in Brandpunt Reporter dat de meeste pedofiele mannen geen seks hebben met kinderen. Ze zijn goed in staat hun gevoelens te onderdrukken. Het hebben van een normaal sociaal leven met collega’s en vrienden helpt daarbij.

Wat nièt helpt is uitstoting. Toch is dat wat vaak gebeurt wanneer uitkomt dat iemand pedofiel is. Het streven is om kinderen te beschermen, maar het opjagen van pedo’s werkt volgens deskundigen juist averechts. De jacht op pedo’s maakt ze alleen maar gevaarlijker omdat mensen daardoor uitgestoten worden. Mulder stelt dat mensen – mannen die pedofiel zijn - zich in een sociaal netwerk geborgen voelen en zich beter voelen wanneer ze vrienden hebben, werk waar ze zich tevreden in voelen en zich in kunnen ontwikkelen. Petr Weiss: “Het vergroot de kans op recidive.”

En de behandeling door een seksuoloog of psychiater die rechters opleggen aan pedofiele mannen die wèl ontucht plegen, verhoogt soms het risico op nieuw misbruik. Dat zegt Jules Mulder van De Waag, de grootste forensische polikliniek van Nederland waar veel pedofielen die de fout in gaan worden behandeld. Rechters denken, volgens Mulder, te vaak: “hoe langer de behandeling duurt, hoe beter”. Maar te lang behandelen maakt sommige pedo’s alleen maar gevaarlijker. Mulder: “In feite is het zo dat als je iemand die helemaal niet zo’n hoog risico heeft heel lang gaat behandelen- daar wordt ie niet beter van, daar zal ie eerder slechter van worden.”

Brandpunt Reporter praat met deskundigen en pedofielen zelf en onderzoekt hoe we onze kinderen kunnen beschermen tegen pedo’s en pedo’s tegen ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten