zondag 18 augustus 2013

Consuminderen of mag het een onsje meer zijn?


Ik hou ervan iedere dag een lekker stuk vlees op mijn bord te hebben naast de aardappels, groenten en het hoopje appelmoes. Gemak dient de mens: alles eenvoudig gescoord in de lokale supermarkt. Kruimige aardappels uit de plastic zak, de bonen uit een blik, appelmoespot met hersluitbare deksel en niet te vergeten de kipfilets in gesealde verpakking. Alles panklaar aangeleverd en in een mum van tijd te consumeren. Een mens kan niet meer wensen. Toch?

Consumeren, consumeren, consumeren. Het beperkt zich niet louter tot het voedsel in mijn leven. Een vlot shirt, nieuwe broek en flexxe patta's. Vanzelfsprekend ieder jaar een nieuwe gsm. En met de kilometers die ik op jaarbasis maak, slurp ik ook nog aardig wat benzine en olie erdoorheen. Dat we hier, twee man sterk, dagelijks voor moeten ploeteren is het allemaal wel waard. Toch?


Zonder erbij na te denken stap ik in de auto, trek ik mijn kleding aan en mik ik het vlees in de spetterende pan. Als men het heeft over de afkomst van producten voor mijn veeconsumptie, verbind ik dat zonder twijfel aan het platteland. De kip in het hok, het schaap in de wei en de boer op zijn John Deer tractor. Ik snap echt wel dat het vlees niet in een plastic bakje geboren wordt! Toch?

Maar soms zijn er momenten die je wakker schudden uit je consumentendroom. Brand in mijn kledingfabriek in Bangladesh, schendingen van arbeidsrechten voor mijn mobiele belgedrag,  oorlog voor mijn olie in het Midden-Oosten en nu is blijkbaar mijn eetpatroon aan de beurt...

6 minuten. Een kort filmpje dat me stomverbaasd achter liet. Prachtige beelden die de morbiditeit van onze consumptiemaatschappij tonen.


"Zonder erbij na te denken" de carnivoor uithangen, dat zit er voor mij niet meer in na het zien van dit filmpje. Een flink dilemma, want ik geniet gigantisch van mijn stukje vlees...

Wat te doen? Geen vlees meer eten? Mijn kop in het zand en bunkeren maar? Consuminderen? Ligt het probleem bij onze gulzigheid of treft de grote corporaties blaam? Wat kan ik met deze eyeopener? Moet de politiek ingrijpen of stem ik zelf met mijn Euro's?

U mag het zeggen!

 
Ik zie jullie reacties graag in de comment sectie hieronder... Want ik weet het even niet meer...

2 opmerkingen:

 1. Denk je dat de politiek in gaat grijpen? Tamelijk naïef, als je het mij vraagt.
  Het is eigenlijk overal zoals in het filmpje.
  Ik kwam vroeger vaak in de distributiecentra van de Lidl en Aldi en zo.
  Daar stonden altijd tientallen pallets met scharreleieren. Zoveel als je wou.
  Voor mij betekende 'Scharrel'-eieren altijd dat de kip vrij in en uit kon lopen, en hier en daar een worm op kon pikken. Nu betekent het alleen nog maar dat de kip op de vloer van een loods tussen duizenden anderen kippen zijn kostje moet zien te vinden. Ik heb nog nooit ergens kippen buiten gezien zoals dat eigenlijk hoort.
  Ook andere dieren zie je steeds minder.

  Ik ken mensen die kopen alleen het goedkoopste van het al-ler-goed-koop-ste.
  Vindt je het gek dat je eten dan uit een vleesfabriek komt.
  Neem geen genoegen met die rommel.
  Koop liever bij de plaatselijke boer, en toon interesse waar hij zijn waar vandaan haalt. En koop bij een echte slager, die nog zelf slacht (Als je die nog vindt).

  Toen ik klein (ca 35 jaar geleden) was moest ik altijd bij een boer te voet, en met een boodschappentas eieren gaan halen. Daar betaalde ik dan ongeveer 16 cent per stuk voor. Nu zouden we dat veel te duur vinden.
  Zelfs als je de prijs van toen omrekent naar nu in Euro's, zouden we nu ca 30 cent per stuk moeten betalen.
  Wat zie je in de supermarkt?
  ALleen maar 'scharreleieren' en scharrelvlees voor een superlage prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik ergens geen vertrouwen in heb, dan is dat in de politiek.

  Maar dat het overal is zoals in het filmpje vind ik onvoorstelbaar. Natuurlijk ben ik me bewust dat de dieren het helemaal zo goed niet hebben, maar in het filmpje, dat had ik niet verwacht. Het is nog beter geautomatiseerd dan een autofabriek. Ik was serieus flabbergasted...

  Het heeft me zeker aan het denken gezet, en daar was het natuurlijk ook voor bedoeld.

  Lokaal kopen deed ik soms al, maar dat zal absoluut meer worden de komende tijd. Dat is een direct gevolg van het filmpje.

  BeantwoordenVerwijderen