vrijdag 11 september 2015

Niets is wat het lijkt. De wereld achter complottheorieën

Een programma van jongerenredactie SPUI25 in Spe

 
28 september 2015 20.00 - 21.30
 
Lezing
 
De moord op John F. Kennedy, 9/11, de dood van de Engelse prinses Diana en de échte oorzaak van de economische crisis? Sommige mensen betwisten de officiële verklaringen voor deze gebeurtenissen met grote stelligheid, onder het motto ‘niets is wat het lijkt’. Deze complotdenkers worden al gauw weggezet als verwarde personen, maar dienen we hun wantrouwen niet wat serieuzer te nemen? Wat is de grens tussen een krankzinnige gedachte en een onvermoede waarheid? Met: Stef Aupers, Sanneke de Haan en Kasper Verkaik.
 
Een complottheorie presenteert een verklarende stelling die een persoon, groep of organisatie ervan beschuldigt een specifieke, vaak voor het algemeen publiek schadelijke gebeurtenis te hebben veroorzaakt of verhuld door doelbewuste en geheime handelingen. Zo zou bijvoorbeeld de CIA werkelijk achter de moord op John F. Kennedy zitten en de aanslagen op de Twin Towers zouden een opzetje zijn van George W. Bush. Complotdenkers worden over het algemeen weinig serieus genomen, maar is dit terecht? Klokkenluiders als Edward Snowden tonen immers aan dat wantrouwen in gevestigde instituties wel degelijk gegrond kan zijn. Waar ligt de grens tussen een kritische burger en een complotdenker?

SPUI25 in Spe, de jongerenredactieraad van SPUI25, presenteert een debatavond over complottheorieën. Waar komt complotdenken vandaan? Houdt het tegenwoordige geloof in complottheorieën verband met de postmoderne samenleving waarin elke waarheid betwijfeld kan worden? Of met de opkomst van het internet? En zijn er eigenlijk voorbeelden van complottheorieën die juist bleken te zijn? Het belooft een avond te worden waar ‘de waarheid’ ter discussie staat. Nietzsche zei al: “er bestaan er geen feiten, enkel interpretaties”. Kunnen we het dan wel eens worden over die waarheid?

Over de sprekers

Stef Aupers (1969) is als hoogleraar mediacultuur verbonden aan het instuut voor Mediastudies van de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn onderzoek spitst zich voor het grootste deel toe op post-traditionele vormen van religie, spiritualiteit en conspiracy culture, en de rol die de media daarin speelt.

Sanneke de Haan (1979) is filosoof en werkt als onderzoeker in de psychiatrie. Ze heeft in Heidelberg jonge schizofrene patiënten geïnterviewd over hun ervaringen voorafgaand aan hun eerste psychose, en interviewde op het AMC patiënten met obsessief-compulsieve stoornissen die worden behandeld met diepe hersenstimulatie. Dit jaar is ze magna cum laude gepromoveerd aan de Universiteit Heidelberg met een proefschrift over een holistische benadering van de psychiatrie.

Kasper Verkaik (1979) is filmmaker. Hij studeerde Communicatiewetenschap aan de UvA en behaalde later zijn master aan de Nederlandse Filmacademie. Hij regisseert regelmatig afleveringen voor VPRO's Tegenlicht en maakt daarnaast voor oa de VPRO en IKON documentaires. Zijn laatste film, 'Plaza Man', ging in première in de internationale competitie van het IDFA afgelopen november. 'Plaza Man' is een film over obsessie en een portret van Robert Groden, Amerika's bekendste complotdenker omtrent de moord op John F. Kennedy op 22 november 1963. Een dag die Robert's persoonlijke leven totaal is gaan beheersen.

Over SPUI25 in Spe


Aanmelden 
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

www.spui25.nl

AANMELDEN      

Spui 25

Geen opmerkingen:

Een reactie posten