vrijdag 31 juli 2015

MH17 en PNAC - iets om over na te denken...


PNAC staat voor "Project for a New American Century" en is een legendarische Amerikaanse denktank, veelal bekend om hun paper "Rebuilding America's Defenses: Strategies, Forces, and Resources For a New Century" uit september 2000. Een aantal bekende namen van deze topbreinen zijn Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Francis Fukuyama en voor diegene die het theater voor komende Amerikaanse verkiezingen heeft gevolgd, Jeb Bush.

In het kort gaat het rapport over de Amerikaanse dominantie van de wereld en hoe die te behouden. Wellicht het meest controversiële citaat uit dit document is: "Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor." Wat er eigenlijk staat is dat een ramp het proces van gewenste verandering enorm zou bespoedigen. Binnen een jaar werd hun "droom" werkelijkheid en werd 911 hun nieuwe Pearl Harbor.

Rampen worden aangewend door politici om economische en politiek anders onhaalbare zaken erdoor te drukken, met ongekende spoed en vaak zonder wedeweten van burgers. Naomi Klein heeft dit mechanisme voortreffelijk uitgelegd in haar boek De Schok Doctrine. Hier kunt u ook naar een lezing van haar kijken.

Nu stond vandaag in Trouw een interview met Mark Leonard, medeoprichter en directeur van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen, een denktank met vestigingen in zeven verschillende Europese landen. Zijn opmerking over MH17 is er eentje om over na te denken wanneer we de geschiedenis van PNAC en 911 in ogenschouw nemen. Mogelijk is het slechts een onbeduidende opmerking tussendoor voor lezers, maar ik vind het veelzeggend.

"zonder de MH17 zou het heel lastig geweest zijn om voldoende steun te vinden voor de zwaardere sancties tegen de Russische economie."

Dat er veel mis is met de Europese houding ten aanzien van Rusland is pijnlijk zichtbaar geworden na MH17. Dat niet iedereen meegaat in dit "process of transformation" na het "catastrophic and catalyzing event" genaamd MH17 en tegengas geeft op de anti-Rusland politiek is zeldzaam en daarom prijzenswaardig. Vandaar dat ik speciaal de aandacht wil vestigen op "de Dame in de Rode jurk" Sahra Wagenknecht, die met Angela Merkel de vloer aanveegt in de Bondsdag over haar politiek tegen Rusland.

Als we nu ook maar eens een Nederlandse politicus hadden die op een soortgelijke wijze van leer zou trekken tegen Mark Rutte en kornuiten. Want als "iemand" kwalijk genomen kan worden dat MH17 politiek misbruikt wordt over de rug van de slachtoffers, dat is dat ons kabinet. Wat een absurd en bespottelijk VN-spektakel hadden we deze week weer...

Voor nu, hulde voor Wagenknecht, met grote dank aan Willem Zweers van Derde-wereldoorlog.nl voor de Nederlandse ondertiteling!


2 opmerkingen:

  1. Je kunt Sara Wagenknecht volgen op haar site, Dank Willem, dank Duif, zij praat geen onzin, ze geeft een duidelijke analyse, als je de hele opname bekijkt, Merkel luister eigenlijk helemaal niet en is meer bezig met haar telefoontje dan met het luisteren naar Wagenknecht, conclusie, Merkel steunt haar niet en heeft een andere agenda die belangrijker is. Zou ze de analyse van Wagenknecht ondersteunen dan zou ze aandachtig hebben zitten luisteren als voorbeeld voor de rest, naar mijn mening dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De perfecte column, Duif: kort, helder,'erudiet' ( nou ja, het blijkt dat je de relevante documenten kent) en alle bouwstenen passen in elkaar: eerst het PNAC rapport met daarin al de idee van een 'Grote Gebeurtenis' ( uiteraard zelf uitgevoerd, zoals ook de aanval op Pearl Harbor was uitgelokt door de VS en 'toegestaan' door de VS) . Dan de uitleg van Naomie Klein over het gebruik dat men maakt van zulke Grote Gebeurtenissen om een agenda door te drijven. En dan de wellicht onnozele Mark Leonard die voor de Neocon agenda werkt, maar van dit soort lieden weet je nooit of ze zelf begrijpen welke rol ze vervullen: het kan een 'nuttige idioot' zijn, zoals Stalin ze noemde, een 'unwitting asset' in de termen van Peter Dale Scott, maar het kan ook zijn dat Leonard weet aan welke agenda hij mee werkt. Dan heeft hij zich hier versproken.

    Groet, JV

    BeantwoordenVerwijderen