zaterdag 30 januari 2016

Blijft RTL Nieuws zwijgen over frustratie MH17-rechtszaak Nederlandse nabestaande?


MH17-nabestaande Denise Kenke, dochter van Willem Grootscholten, is in November bij het EHRM een rechtszaak tegen de Oekraïense staat begonnen omdat Oekraïne gefaald heeft haar luchtruim voor burgerluchtvaart te beschermen. De zaak die ze voert staat volledig los van de schuldvraag, wat dus geen vertragende factor kan zijn. Toch gaat het niet de juiste kant op met dit proces en het recente label "geheim" moet alle alarmbellen laten rinkelen.

De advocaat van de Nederlandse is Elmar Giemulla uit Duitsland. John Helmer schreef op 22 januari een uitgebreid artikel over het beklag van de advocaat. Het werd voornamelijk opgepikt toen het verhaal via Russia Insider ook Twitter bereikte.

Ik was verbaasd over deze rechtszaak van een Nederlandse nabestaande, waar ik nog nooit iets van had vernomen. Dus ging ik naar RTL Nieuws en zocht op oudere artikelen, de zaak liep immers al sinds november 2014. Maar helaas, geen enkel bericht over deze zaak. Wel stond de FP vol met ridicule nonsens vergeleken met dit verhaal, waarbij het jojo-effect van een of ander dieet toch wel de kroon spande.

Dus ik besloot Pieter Klein van RTL te vragen naar een motivatie waarom er nooit eerder over deze specifieke Nederlandse zaak was bericht. Maar ondanks mijn herhaalde pogingen bleef het stil vanuit Klein. Dezelfde vraag legde ik neer bij René Lukassen van RTL, met wie ik al eerder uitgebreid had gesproken over de kwestie George Maat en RTL. Ook nu reageerde hij weer uitgebreid, waarvoor ik mijn waardering uit wil spreken, maar de motivaties waren niet bevredigend. Nu hoefde we ook niet eens te worden, want waar het mij vooral om ging is dat een rechtszaak van een Nederlandse nabestaande van MH17, welke grote frustratie oplevert, minstens een platform als RTL verdient. Ik vind het absurd dat ik informatie over deze zaak op een nota bene freaking Russische website moet gaan halen. Dat accepteert mijn brein niet op het moment dat ik nonsens over een jojo-dieet gepresenteerd krijg. Was er dan wekelijks nog geen stagiair webredacteur die er een wat verloren minuten aan kon besteden? Liever niet, en krijgt het wat meer aandacht, maar beter iets dan niets!

Hieronder twee Engelse citaten die volgens mij duidelijk de nieuwswaarde aangeven.

Although the 11-page application was filed on November 17, 2014, the Court has imposed a secrecy blackout on all details of the case, preventing website access. After Kenke’s lawyer, Elmar Giemulla of Berlin, a leading German aviation law specialist, filed additional argument, legal precedents, and evidence from the Dutch Safety Board (DSB), the Court refused to acknowledge receipt or to reply. Tracey Turner-Tretz, spokesman for the European Court of Human Rights (ECHR) and its registrar, Roderick Liddell, a British national, said this week: “the application in question was granted confidentiality.” 

Giemulla for the Grootscholten family said he had not applied for confidentiality, and was not informed by the court that it had been imposed. “I do not know anything about ‘grant of confidentiality’ . I do not even know whether the court has ever dealt with my complaint apart from internal administrative procedures.” 

Dus de zaak is geheim verklaard, maar de advocaat weet van niets. Wie voor de geheimhouding heeft gezorgd is onbekend en vragen van de advocaat aan het EHRM worden niet gewaardeerd. Zonder te antwoorden zeggen ze dat ze het daar veelbelovende druk voor hebben... En de geheimzingheid stapelt zich op, het hele artikel is het lezen meer dan waard.

"If the attempt is made to search the court website, there is no trace of the case."

Dit is geenszins de normale gang van zaken, wat in het kader van de prevaleren geheimzinnigheid in de MH17-zaak algemeen alle alarmbellen zou moeten doen rinkelen.

Uiteindelijk reageerde Pieter Klein wel, ook daarvoor mijn waardering. Hij dankte me voor de tip, maar gaf aan dat hij niet op alle vragen waarom RTL Nieuws ergens niet over berichtte kon antwoorden, omdat daar een dagtaak aan zou hebben. Maar nogmaals dank, hij zou er naar kijken.

Dat klinkt sympathiek en politiek correct is het zeker, maar ik heb grote twijfel of aankomende week écht aandacht aan deze rechtszaak zal worden besteed. Maar je weet het nooit, wellicht blijkt Klein  een groot hart te hebben en krijgt de zaak van Kenke/Grootscholten het platform welke het verdient!

Mijn beklag was dan wel gericht aan RTL, maar ALLE Nederlandse media zwegen in ALLE talen over deze zaak met Nederlands belang.

Nadat er uitgebreid verslag werd gedaan van de stoet kisten die gerepatrieerd werden en de volhardende strijd voor antwoorden die voornamelijk Pieter Omtzigt voert, kan de frustratie rond deze zaak toch niet onbelicht blijven en dat we weer terug keren naar "de orde van de dag": Het jojo-effect van een dieet?! Er bestaan maar weinig zaken in de Nederlandse geschiedenis met een soortgelijke importantie als MH17. In verhouding was dit een grotere aanslag op ons volk dan 911 was voor de Amerikanen. Dan kan de media een MH17-nabestaande toch niet in de kou laten staan? Dit verdient uitgebreide aandacht bij RTL Nieuws, het NOS journaal, Zondag met Lubach en aan tafel bij Pauw! De kranten dienen er pagina's over vol te schrijven en Eénvandaag zou Nederland via de radio over dit gedrocht van een rechtsgang moeten inlichten. De politiek zou gedwongen moeten worden opheldering te vragen over de geheimzinnigheid en moeten aansturen op een eerlijk proces! De media speelt hierin een cruciale rol. Blijven ze collectief zwijgen over de gerechtelijke frustraties van deze MH17-nabestaande?

Ik kan me niet voorstellen hoe je zoiets als journalist, redacteur of directeur jezelf moreel kunt verkopen. Pieter Klein zei dat RTL Nieuws zelf de keuzes maakt van te belichten onderwerpen, en dat is hun goed recht, en dat geldt voor ieder medium. Maar ik vraag me af wat je 's morgens denkt wanneer je in de spiegel kijkt en in je achterhoofd weet je dat jouw keuze is gevallen op jojo nonsens en niet op het beklag van een Nederlandse MH17 nabestaande...

Zoiets valt moreel toch niet te verkopen?!

Bekijkt u hieronder een In memorial video over Willem Grootscholten:

7 opmerkingen:

 1. http://www.nujij.nl/politiek/blijft-rtl-nieuws-zwijgen-over-frustratie-mh17.34986282.lynkx?event=Step4&instructie[text]=LMmC3t7zUVcse78XOgrQFBCmzNIVjLzvyTJD7d2gzPYSJ1K5O5mj4aFYxjVX5Y15uUq7kvixUpQw2ZQFEFbq5V-lYFgwqTV4k-7yI7knGOLv52OmFmaiKGMH9kJNm-NaJvZ_aWl3DCdPIJhohNRMqxwWkEdfwz4GG3ShaEZtfTerVKwkZLXpd5NDFOcqXMH3S7cH1lfA8r4lcndZrKVuYJXVj84NYoJSSqdhhZSbDg0bJMEpvneGjFXhxA0zDo_VB1JdgnIT3Fq8ovjkvYEi0OjQ9bX1XxIbO9eZK6BuhLI%3d

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De auteur stelt dat 'Oekraïne gefaald heeft haar luchtruim voor burgerluchtvaart te beschermen’. Maar dat is nog maar helemaal de vraag. Hierbij moet in ogenschouw genomen worden dat het in juli 2014 om een oorlogssituatie ging. In delen van Oost-Oekraïne werd vanaf het voorjaar van 2014 door zogenaamde separatisten in samenwerking met Russische speciale agenten het gezag van Oekraïne ondermijnd. In deze oorlogssituatie werd dus de soevereiniteit van de Donbas-regio door externe machten betwist en was het centrale gezag niet meer in staat het gebied en de luchtruim boven dit gebied te controleren. Omdat de auteur deze nuancering niet aanbrengt is het logisch dat media dit bericht niet als nieuwswaardig opvatten. Het is onvolledig. Niet media zoals RTL Nieuws zwijgen, maar het is juist de auteur die verzwijgt en feiten uit de weg gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha geweldige reactie.

  Ik ben niet degene die iets stelt over de aanklacht tegen Oekraïne, maar dat is de nabestaande middels haar advocaat.

  Verder is je verhaal niet bepaald sterk. Je zegt "(...) was het centrale gezag niet meer in staat het gebied en de luchtruim boven dit gebied te controleren"

  Alle reden tot actie en dit vrijwaart een staat toch hopelijk niet van de verantwoordelijkheid, of wel?

  Maar de inhoud van de aanklacht is niet aan mij, noch aan jou om te beoordelen, dat is aan een rechter.

  De werkelijke issues van het artikel ga je blijkbaar aan voorbij, en je kunt het voor jezelf blijkbaar verantwoorden dat de media niet over deze zaak bericht. Dat je met een onzin verhaal als hierboven aan komt kakken om in de bres te springen voor de collectief verzakende media, en tegengas geeft tegen de nabestaande van een Nederlands slachtoffer van MH17 die oa wordt tegengewerkt door het EHRM, zegt veel over je morele inborst. Mijn onbegrip daarvoor heb ik volgens mij duidelijk laten spreken in mijn artikel.

  Fijne zondag verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er was op Twitter overigens twijfel ontstaan over de legitimiteit van het bericht, omdat John Helmer de enige bron is. Dus heb ik zowel de auteur als de advocaat benaderd. Beide reageerden, met aanvullende bronnen en bevestiging. De advocaat gaf aan correct geciteerd te zijn en voor zover hij kon overzien was het een correct artikel. Hij was nooit benaderd door enige Nederlandse media. Toen hij de Telegraaf en Volkskrant inlichte over de start van het proces heeft hij geen enkele reactie gekregen. Toen hij 5 collega advocaten van MH17-nabestaanden benaderde kreeg hij te horen dat ze voorlopig niet met hem konden praten. Hij kan er geen touw aan vast knopen.

  https://mobile.twitter.com/DeGrijzeDuif26/status/693830892419182592

  BeantwoordenVerwijderen

 5. Max van der Werff hield een interview met de advocaat, in het Engels:
  MH17 Lawyer: “The Netherlands seems like a Black Hole to me”
  http://www.whathappenedtoflightmh17.com/mh17-lawyer-the-netherlands-seems-like-a-black-hole-to-me/

  Op de site van Joost Niemöller staat de Nederlandse versie, met wat begleidende tekst, inclusief een link met mijn blog:
  Nabestaande #MH17 in de kou door doofpotaffaire
  http://joostniemoller.nl/2016/02/nabestaande-mh17-in-de-kou-door-doofpotaffaire/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een raadsel, dit. Opzettelijk raadselachtig gemaakt naar het mij lijkt, maar te bewijzen? Je zal maar nabestaande zijn en de keuze moeten maken of al dit raadselachtige moedwilligheid of misverstand is. Met geen enkele zekerheid vast te stellen, behalve door degenen die het weten, maar het wel zullen nalaten om te vertellen. Of toch weer anders?

  Het doet me denken aan een boek van WF Hermans: De God Denkbaar, Denkbaar De God, en niet alleen vanwege het acroniem: DGD, DGD :-). Dat boek zit ook vol met een geheim dat geopenbaard wordt in de eerste regels van het boek, waarna het bewijs 'kwijtraakt' en de hoofdpersoon (DGD) met de lezer steeds meer verstrikt raakt in een steeds minder goed te volgen verhaal. Dat is MH17. Wellicht dat het boek voor de goede verstaander troost geeft, reden waarom ik het hier met je wil delen.

  Er is ook een vervolg op DGD, DGD geschreven: het evangelie van O Dapper Dapper, wat gelezen kan worden als een allegorie op het journalisme die het liefst haar verhalen met een hele grote duim in bloed schrijft zonder verder iets van waarde te zeggen... Ook zeer de moeite van het lezen waard.

  Ik hoop voor de nabestaanden dat ze het antwoord op de vraag: 'wie heeft MH17 neergehaald en waarom' in ieder geval voor henzelf kunnen beantwoorden. Ik verwacht niet dat ze veel hulp van buitenstaanders zullen krijgen... Maar je doet je best, bv door een boekrecensie te schrijven over iets wat je doet denken aan. Enfin...

  BeantwoordenVerwijderen