zaterdag 25 april 2015

MH17: George Maat en de riooljournalistiek van Nederland


 
Niet eerder in de geschiedenis van het MH17 drama heeft het er zo dik bovenop gelegen wat een riooljournalistiek de Nederlandse media bedrijft. Lees hoe droevig het gesteld is en de vraag die rijst is of  "de onderste steen", die Mark Rutte ons direct na de terroristische aanslag beloofde, ooit wel boven zal komen. Of is deze steen in een mondiale doofpot gemieterd met een loden deksel daar bovenop? Ik zeg het je, het laatste is het geval, de afgelopen dagen spraken boekdelen.

George Maat
Professor George Maat was werkzaam voor de onderzoeksraad voor de veiligheid (OVV) bij het onderzoek naar de vliegramp met de MH17. Weken aan één stuk, nee maanden aan één, heeft hij zich vol overgave ingezet om zijn taak te volbrengen, identificatie van de MH17 slachtoffers. Hij was niet de eerste de beste die op deze taak werd gezet, hij had zijn sporen reeds verdiend. Samen met een team dag en nacht in de weer om duidelijkheid te verschaffen. Nobel, nobel, nobel...

En als donderslag bij heldere hemel was daar ineens het bericht: George Maat had tijdens een lezing voor studenten medische en forensische wetenschappen foto’s van stoffelijke resten van slachtoffers getoond. En deze lezing was openbaar, want op Facebook werd Jan en alleman uitgenodigd, iets waar Maat zich overigens niet bewust van was. Maar zijn mea culpa was tevergeefs, hij vloog onverbiddelijk de laan uit. Jammer voor professor George Maat, maar RTL Nieuws mocht zich gelukkig prijzen met deze "Scoop"!

Het bericht ging letterlijk de wereld over, en werd in diverse talen aan de buitenlandse burgers gebracht. En in ons kleine Nederland, geen medium die onberoerd liet, aandacht alom. Twitter ontplofte zowat! Maar wat je ook vind van de inhoud van zijn lezing, George Maat is hiermee het nieuwste slachtoffer in het drama dat MH17 heet: nummer 299!Gelijke monniken, gelijke kappen?
Iedereen is gelijk in ons kleine kikkerland, toch? Dus als Maat ontslagen is omdat hij zijn mond voorbij sprak, dan kunnen we er vast op rekenen dat dit in de toekomst hetzelfde zal zijn, en dat het in het verleden niet anders was. Toch? Niets is minder waar...

Toen Frans Timmermans op nationale tv, dus dat is een "iets" groter publiek dan een lezing in het zaaltje van Maat, buiten zijn boekje ging had dit niet hetzelfde gevolg. Hij vertelde bij Jeroen Pauw in de uitzending dat er een slachtoffer was gevonden met zuurstofmaskertje op, zoals hierboven in het filmpje is te zien. Ja, hiervan werd in de media schande gesproken, maar het had verder geen negatieve gevolgen voor de carrière van Timmermans.

In diezelfde uitzending werd Timmermans ook op zijn ronduit schandalige optreden bij de VN veiligheidsraad aangesproken. Dit misselijkmakende stukje toneel besprak ik al eerder in het artikel "De Antonov-leugen in de serie-verkrachting die MH-17 heet ". Waar hij normaal zo wel bespraakt is, transformeerde hij zich ineens tot Frans "stotter ehm" Timmermans. Veelzeggend. Maar zoals we weten hebben deze leugens hem geen windeieren gelegd: Hij werd politicus van het jaar!

"Iedereen gelijk" gaat in Nederland dus niet op. Sterker nog, in tegenstelling tot professor George Maat die de laan uit werd gestuurd, mocht Frans Timmens plaats nemen op het Europese pluche met een riant salaris als eurocommissaris. Ik probeer me het absurde contrast voor te stellen van beleving tussen beide heren. George maat die terneergeslagen thuis in zijn stoel zit, een regenachtige zaterdagmiddag, zijn hoofd tussen zijn handen. Hij krijgt een kopje thee met koekje van zijn vrouw en beraadt zich hoe het nu in vredesnaam toch verder moet met zijn carrière... En Fransje...

 

De verdachte timing
Toen RTL Nieuws met hun dubieuze "giga-scoop" op de proppen kwam, was het eigenlijk al geen nieuws meer. Nee? Nee! Reeds op 6 april schreef een bezoeker een indrukwekkend relaas over de lezing van professor Maat. Haar verhaal start met de volgende zin: "Enkele weken geleden ben ik naar een avond college geweest over forensische geneeskunde." Dus enkele weken vóór 6 april, betekent ergens begin of midden maart. Dus de informatie over de lezing van Maat was echt al weken in het bezit van RTL Nieuws! Waarom is dit dan niet in alle rust achter de schermen opgelost? Precies, de sensatie levert de nodige Euro's op.

Waarom dan deze specifieke timing om massaal met dit bericht naar buiten te treden? Hoor en wederhoor duurt niet zo lang, en uitwerken moet zo gefixt zijn. Het heeft gewoon op het schap liggen wachten tot het juiste moment. Wat maakte dit moment dan zo geschikt? Het zal toch niet? Het werd gepubliceerd op de dag voor er eindelijk(!) een plenair debat in de Tweede Kamer zou plaats hebben, over MH17. Maanden lang hoefde de politiek zich niet publiek te verantwoorden. Maar door het aandringen van een aantal politici, nota bene op 1 hand te tellen, was het eindelijk zo ver. De duimschroeven zouden worden aangedraaid, want er was voldoende mis met het Antonov verhaal.

Maar de bliksemafleider van RTL was succesvol. Want het was het Maat-fiasco wat het nieuws domineerde, niet de inhoud van het debat. Sterker nog er is bijna met geen woord gerept over het feit dat we zelfs na dit debat nog geen steek wijzer zijn! En dat is wat het allemaal zo sprekend maakt. Maar dat weet Nederland nu nog niet, want die werden bezig gehouden met de non-issue van George Maat. "Dank" RTL Nieuws!

 
Wel hebben we een absurde belofte van de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, dat hij "goede hoop" heeft dat voor 1 juli alle slachtoffers geïdentificeerde zullen zijn. Dat is natuurlijk een bizarre claim als je bedenkt dat we inmiddels 9 maanden verder zijn, en dat het nu ineens duidelijk is wanneer alles helder is. Yeah right... Treedt hij af als hij zijn halfbakken belofte niet na is gekomen? Natuurlijk niet...

Doodse stilte
Zelfs toen op Twitter iemand de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, Pieter Klein, wees op een evidente leugen van Ard van der Steur tijdens het MH17 debat, was de journalistiek reactie uitermate mager. De reactie van Pieter: "Dank", om vervolgens door te pakken met "Ben ook benieuwd naar inventarisatie die Van der Steur toezegde aan Pieter Omtzigt". Op vragen aan hem of dit dan geen nieuws was bleef het stil, zowel via Twitter als via een mail die ik hem persoonlijk heb gestuurd. Ook op de website van RTL Nieuws bleef het stil...
Dit is de leugen van vd Steur zwart op wit.
 
Geen nieuws volgens RTL, maar evenmin voor de kranten of de NOS. Deze laatste wist het echt enorm bont te maken. Er is een debat over het grootste vliegtuigdrama dat ons land ooit heeft getroffen. Een drama waarbij de politiek essentiële stukken verborgen hield, waarbij een minister bij de VN-veiligheidsraad zat te liegen. Een debat waarin cruciale vragen werden gesteld. En wat doet de NOS? Die focussen hun aandacht op een defecte spreekstoel die "instortte"! Het is een schande! Pontificaal op de voorpagina van hun website, vergezeld door wat sport spektakel. En helemaal niets, noppes, nada inhoudelijks over het debat!

Dus wilt u weten hoe de mh17-vork in de steel steekt, dan moet u niet bij onze leugenachtige en toedekkende politici zijn, noch bij onze zwijgende journalistiek, de "beschermers" van de democratie. Nee, u kunt er alvast vergif op innemen dat die onderste steen nooit boven komt, maar is begraven onder de puinhoop van het ingestorte spreekgestoelte in de Tweede Kamer.

 
 
Naar aanleiding van dit blog reageerde Peieter Klein op Twitter. Mijn reactie daarop is hier terug te vinden.

8 opmerkingen:

 1. Gelukkig ook nog positieve journalistiek over professor George Maat. Ik ken de hr. Maat vanwege zijn werkzaamheden persoonlijk als één van de meest integere mensen die ik ken. De emmers stront die hij in de afgelopen week over zich heen heeft gekregen heeft hij absoluut niet verdient. Het tegendeel zou waar moeten zijn, deze man zou deze week een lintje hebben moeten krijgen voor zijn werk!!!
  RTL, Bravo!!!!, wees trots op jezelf en de politiek, .......ach laat ook maar.....
  Ouwe reus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste mensen zullen waarschijnlijk met name de negatieve rol van de politiek en de media, met RTL Nieuws in het bijzonder, blijven onthouden. Ik ben daarom blij met uw bericht ouwe reus. Met zo'n naam is het bijna alsof ik "je" al jaren ken, hahaha. Maar het was absoluut ook bedoeld als positief bericht over George Maat, en het schandalige onrecht wat hem in deze is aangedaan. Ik hoop dat u deze toon aan hem kunt doorgeven. Met een extra klopke op zijn schouders ,als dank voor de bewezen diensten.
   Fijn weekend

   Verwijderen
 2. Zou het kunnen zijn dat de Hr Maat te integer is. Dat hij bv tegen zijn zin in leugens in het onderzoeks rapport zou moeten opschrijven en dat weigerde ?. Dit voorval zou dan een stok zijn geweest om hem te slaan.

  Iets anders: Wat mij opviel met die bonnetjes affaire destijds waarbij opstelten moest aftreden. Rutte was alleen maar geïnteresseerd in wie die info gelekt had. Helemaal geen schande over het bedrag dat die crimineel gekregen had of dat zijn staatssecretaris en minister niet integer zijn. Nee................wie heeft die info gelekt.!

  En Ivo de volgende dag lekker campagne voeren voor de vvd. Totaal geen schaamte. Mensen schijnen het ook niet zo erg te vinden geloof ik. Mensen stemmen gewoon weer op de VVD.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over Maat, dat zou zeker kunnen. Het is me duidelijk dat hij bewust is geslachtofferd. Reden hiertoe is me nog onduidelijk. Schimmige zaken zijn lastig te doorgronden. En de politiek heef net als in jouw voorbeeld weer laten zien wat een wassen neus dit is. Dat is dan ook direct mijn beklag tegen een GS die als een van de weinige media platfoms wel deels mh17 verslaan. Het doel is de politiek op de hak nemen. Bij succes is hey resultaat dat u opnieuw het rode potlood in de hand mag nemen om een nieuwe wassen neus te kleuren. Groen, paars, rood, blauw, u mag kiezen. Maar tot de rotte kern van het systeem komen ze nimmer. Onderdeel van diezelfde wassen neus om u een rad voor de ogen te draaien.

   Maar wat is de remedie hiertegen?

   Verwijderen
 3. Indrukwekkend artikel. Vind het ook heel erg vervelend hoe het zo is afgelopen. Alleen een kleine verbetering: "Reeds op 6 april schreef een bezoeker een indrukwekkend relaas over de lezing van professor Maat. Zijn verhaal start met de volgende zin:" Het is 'haar' verhaal haha. Niet dat het heel erg is hoor. Ben je heel dankbaar dat je mijn verhaal hebt gelinkt op je blog ;-) En het college was inderdaad al op 10 maart. Dus inderdaad al enkele weken geleden. Had er zo nog niet eens over nagedacht, maar inderdaad behoorlijk gek dat rtl er nu pas mee kwam. Maar behoorlijk indrukwekkend artikel van je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Celeste,
   Bedankt voor je reactie en je compliment. En bedankt voor je relaas, want dat brengt veel nuance in het spektakel van de media. Die timing van RTL, tja, die blijft me dwars zitten. Volgens Pieter Klein op Twitter is er niets vreemds aan. Maar ik vind het echt über-dubieus.

   Over het hem/haar, het gesprek met je moeder had het eigenlijk al wel prijsgegeven. ;-) Aangepast!

   Laten we hopen dat het slachtoffer, Maat, een dag als morgen een beetje door kan komen.

   Verwijderen
  2. Afgelopen week heeft Pieter Klein mijn blog zelf op Twitter gedeeld, beetje gek dat ie eerst met het nieuws komt hoe 'slecht' het wel niet is en vervolgens mij artikel deelt om te laten zien dat Maat eigenlijk gewoon een goede professor is en het hele gedoe met het nieuws een beetje overdreven is. Achja zo is de media wel vaker.. Ik heb ook reacties van mensen gekregen die het eerst 'smakeloos' vonden van Maat en na het lezen van mijn blog eigenlijk toch wel weer respect voor Maat kregen. Al zijn het er maar een paar, ik ben blij dat ik daar aan heb kunnen bijdragen. Bedankt voor de aanpassing trouwens ;-)

   Verwijderen
  3. Pieter Klein is media, een belangrijk onderdeel om het systeem soepel te laten draaien. Dat hij je bericht tweet is niets meer dan een façade, de schone schein van onschuld kunnen spelen. Net zoals hij op Twitter tegen mij zijn handen in onschuld wilde wassen, terwijl juist hij de trekker overhaalde voor de karaktermoord op professor George Maat.

   Maar verdient respect voor zijn werk, en ik vind dat we als land collectief de taak hebben ons te verzetten tegen zijn liquidatie. En er bestaat geen betere dag om dat uit te spreken dan Koningsdag. ;-)

   Verwijderen