donderdag 5 september 2013

The Century of the Self (Adam Curtis)

 
Het was onmogelijk deze documentaire niet in de eerste Docu week te behandelen. Voor mij een van de grootste eye-openers ooit. Er wordt onder andere behandeld hoe Edward Bernays propaganda succesvol omtoverde tot PR, en dit ons nu nog dagelijks om de oren wordt geslagen. Voor velen, zelfs bij navraag aan professionals en docenten in communicatie, tot op de dag van vandaag onbekend. Onvoorstelbaar gezien zijn gigantische invloed, politiek en commercieel!

Via Archive.org is het zowel als 1 geheel als in 4 delen te downloaden.

Wikipedia zegt over deze documentaire:
The Century of the Self (of Century of Self) is een vierdelige serie documentaires die Adam Curtis in 2002 maakte voor de BBC.

De reeks is onderverdeeld in vier logisch op elkaar volgende programma's van één uur per stuk:
  • Happiness Machines
  • The Engineering of Consent
  • There is a Policeman Inside All Our Heads: He Must Be Destroyed
  • Eight People Sipping Wine in Kettering
De rode draad van de serie is Freuds theorie van de psychoanalyse en hoe die door de jaren heen door verschillende mensen gebruikt en misbruikt is om het grote publiek te manipuleren. Curtis richt zich in The Century of the Self met name op de politiek en het grote bedrijfsleven.

Belangrijke personen in de serie zijn Freuds neef Edward Bernays (één van de grondleggers van de public relations), Freuds dochter en kinderpsychologe Anna Freud en Wilhelm Reich, een van Freuds grootste criticasters. Zij groeiden in de loop van de 20e eeuw uit tot basis van grote invloeden op de consumptiemaatschappij en beïnvloeding van de moderne democratie. The Century of the Self verslaat het gebeuren van de genesis, begin twintigste eeuw, tot aan de huidige verschijningsvormen. De politieke verhoudingen en strategieën in met name Engeland (Labour versus de Conservative Party) en de Verenigde Staten (de gegroeide invloed van de Neo-Conservatives) begin 21e eeuw dienen daarbij ter illustratie.

1.

The Century Of Self: Happiness Machines (Episode1) from Roses of Time on Vimeo.

2.

The Century Of Self: Engineering Of Consent (Episode2) from Roses of Time on Vimeo.

3.

The Century Of Self: There is a Policeman Inside All Our Heads (episode 3) from Roses of Time on Vimeo.

4.

The Century Of Self: Eight People Sipping Wine in Kettering (Episode 4) from Roses of Time on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten