woensdag 28 augustus 2013

De karaktermoord op Michael Hastings


Nadat Michael Hastings op 18 juni in een verschrikkelijk, en mysterieus, auto-ongeluk om het leven kwam, was het voor de Amerikaanse media blijkbaar tijd om dit middels het geschreven woord dunnetjes over te doen.

Direct na zijn dood doken er diverse complottheorieën op. Van het idee dat hij zou zijn omgelegd door de geheime dienst door middel van het hacken van zijn auto tot het idee dat hij zijn eigen dood in scene zou hebben gezet. Het was vooral de alternatieve media die over zijn dood bleven berichten, maar naast Kimberly Dvorak van San Diego 6 nieuws was het relatief stil in de main stream media.

Een paar dagen geleden echter kwam het lang verwachtte rapport van de lijkschouwer vrij. En iedereen die de zaak volgt was vast benieuwd of hij alcohol of drugs in zijn lichaam had wat zijn irrationale rijgedrag, voorafgaand aan het fatale ongeluk, zou kunnen verklaren.

De media in de VS was er dan ook als de kippen bij om Michael Hastings weg te zetten als een "gebruiker van speed en weed".
Hier een paar van die "oprecht" journalistieke koppen:
Breaking: Michael Hastings' Coroner's Report Reveals Likely Meth, Marijuana Use
Autopsy Found Traces of Meth, Pot After Journalist's Death
Coroner, family link Michael Hastings to drug use at time of death
Coroner: Journalist Hastings had drugs in system
Journalist Michael Hastings had drugs in system when he died, coroner's report ...
en zo kan ik nog wel even doorgaan...

Het beeld wat door deze koppen wordt geschetst is dat Michael Hastings zijn auto tegen een palmboom parkeerde omdat hij een "meth-upped stoner" was!

Dat er sporen in zijn bloed zijn gevonden dat klopt. Maar in hetzelfde rapport staat ook duidelijk dat dit waarschijnlijk niet van invloed was ten tijden van het ongeluk. Dit kan wel in de artikelen staan, maar de kracht van een artikel zit hem in de kop!

Hastings had last van PTSS, wat niet verwonderlijk is wanneer je bekend bent met zijn journalistieke verleden in oorlogsgebieden. De medicinale weed die hij rookte is dan ook prima te verantwoorden. De stof speed is een onderdeel van verschillende soorten medicijnen, waaronder Ritalin, wat Hastings in het verleden ook gebruikte. Dus beide stoffen zijn prima te verklaren op medische gronden en waren niet van invloed tijdens het ongeluk.

Toch voelde de Amerikaanse media de drang om dergelijke koppen over de overleden collega  journalist aan de lezer voor te schotelen. Een absurde aanfluiting wanneer je het mij vraagt! Niets dan goeds over de doden is mij geleerd, maar blijkbaar was de drang op het graf van Michael Hastings te dansen niet te onderdrukken binnen Fox-, LATimes-, USAToday-, NBC- en LAWeekly-kringen...

De familie van Hastings was ook niet te spreken over de verdraaide berichten in de media:
Michael Hastings' Family Chides Media for Inaccuracies, Guards His Legacy

In Nederland zwijgt de media in alle talen over de dood van Michael Hastings. Evenzo bizar, maar hierdoor kunnen ze in ieder geval niet de fout in gaan zoals de Amerikaanse collega's: Karaktermoord op Michael Hastings.

Maar niet alleen de media valt iets kwalijk te nemen wanneer we het lijkschouwersrapport lezen. De insinuaties van alcoholgebruik die, al vanaf het begin (pagina 2), door het rapport zijn verwerkt zijn minstens zo absurd als de mediaberichten. Refererend naar gevonden bierflesjes in de buurt van het ongeluk zijn volstrekt overbodig wanneer het duidelijk wordt dat er GEEN alcohol in zijn bloed is gevonden. De volgende zin is in mijn ogen dan ook niets meer dan stemmingmakerij:
"A couple of alcohol bottles, unknown if belonged to decedent, were found strewn in the grassy area, north of the vehicle."
Bah!

Maar de suggestieve nonsens gaat verder. De familie heeft volgens het rapport gezegd dat ze wilde interveniëren omdat hij mogelijk DMT, de zakenmanstrip, en cocaïne gebuikte. Maar als je het rapport leest dan zijn daarvan geen sporen gevonden.

Hij zou een paar uur voor zijn dood "out" zijn gegaan. Dat is een nogal subjectieve constatering... Want wanneer je een dikke joint rookt, medicinaal of niet, dan is het prima te begrijpen als je om half 1 's nacht in slaap dondert.  Out gaan is in mijn optiek dan een te krachtige term voor wat er werkelijk aan de hand is. Je moet wel heel wat weed en Ritalin achter de kiezen hebben om noemenswaardig out te gaan van die troep. Naar mijn mening genoeg om dit om dit een paar uur later terug te kunnen vinden in het bloed van de overledene.

Al met al nogal wat suggestieve zaken die aan niets anders bijdragen dan een karaktermoord op de reeds overleden Michael Hastings.

Binnen de alternatieve media waren er ook anderen die mijn mening hieromtrent delen, zoals bij The Young Turks:Ik kan werkelijk niet begrijpen dan medejournalisten op dergelijke wijzen over een collega verslag doen!

Misschien zou het meer bijdragen aan de opheldering van onduidelijkheden als deze massamedia zich zou richten op een aantal van de volgende verbazingwekkende elementen uit de Michael Hastings zaak:
- Waarom reed Michael Hastings zo hard die nacht?
- Waar kwam hij vandaan en waar was hij naar op weg?
- Hoe kan het dat zijn auto op een dergelijke wijze ontplofte?
- Klopt het, wat diverse getuigen hebben verklaard, dat er meerdere explosies zijn waargenomen en hoe kan dat?
- Was er geknoeid met Hastings' auto? Iets waar hij zelf bang voor was...
- Hoe kan een motorblok tientallen meters van de auto vandaan terecht komen, zonder noemenswaardige sporen achter te laten?
- Is het werkelijk mogelijk dat zijn ID-card gevonden is nadat er een dergelijk heftige brand heeft gewoed?


Misschien allemaal zaken die opgehelderd kunnen worden en waarmee de complottheorieën naar het graf gestuurd kunnen worden. Maar wanneer de rapportages en de media suggestief zijn, dan is dat niets anders dan voer voor de complotdenkers.

- En als laatste... Waarom lag dat witte laken gedurende lange tijd over de auto? Zelfs nog op het moment dat de auto werd afgevoerd. Waarom?

Bij navraag bij de brandweer blijkt dat een laken mogelijk wordt gebruikt bij het afschermen van het slachtoffer voor de buitenwereld. Dit laken zou vervolgens meegaan met het lijk. Er is geen aannemelijke reden dit laken bij het afvoeren nog om de auto heen te wikkelen.

Foto met dank aan Michael Krikorian.

Eerdere artikelen over Michael Hastings van De Grijze Duif:
Informatie Dominantie, Michael Hastings en Rolling Stone
Werd Michael Hastings vermoord?
Michael Hastings videos - Frame by frame


Geen opmerkingen:

Een reactie posten