Het was geen kleinigheid: voormalig AIVD'er Heleen de Waal werd verdacht van het lekken van staatsgeheimen en zat vijf maanden gevangen. Ze werd vrijgesproken, en prompt ontstond complot en intrige. Is er wel gelekt? Wie had het dan op zijn geweten? Waarom? In het boek dat De Waal schreef rekende ze vooral af met de omstandigheden in
de gevangenis, al waren er kleine 'vingerwijzingen' naar de werkelijke daders. Hoe vergaat het haar nu? Maandag was zij te gast in Dit is de Dag.
Bron
Het ministerie van Algemene Zaken zat achter het artikel waarin de AIVD beschuldigd werd foute informatie over Irak. Dat zei oud-AIVD'er Heleen de Waal maandag in Dit is de Dag. De Waal zat vijf maanden vast op beschuldiging van het lekken van staatsgeheimen.
Door Leendert Bos (Bron)
In het artikel beschuldigde De Telegraaf de opsporings- en inlichtingendienst ervan verkeerde informatie aan het kabinet te hebben gegeven over de aanwezigheid van massavernietingswapens in Irak. Mede op basis daarvan zou premier Balkenende destijds besloten hebben de oorlog in Irak te steunen. De krant baseerde het artikel op vertrouwelijke notities van de AIVD. Kort daarna werd De Waal opgepakt, ontslagen en in staat van beschuldiging gesteld.
Volgens De Waal, die inmiddels vrijgesproken is op basis van onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal, had het ministerie van Algemene Zaken er baat bij de AIVD de zwarte piet toe te schuiven, nadat bleek dat er in Irak helemaal geen massavernietingingswapens gevonden werden. 'Zo lekker was de rol van Nederland niet.'
Toevallig
In de maanden voor haar arrestatie ontmoette De Waal de journaliste die het artikel in De Telegraaf publiceerde eenmaal via haar partner. Ook werd er in haar huis een vertrouwelijk AIVD-document gevonden dat overigens geen betrekking had tot de rol van Nederland in Irak. De Waal noemde deze feiten echter 'toevalligheden'. 'Het is misschien opmerkelijk, maar maakt me niet direct verdacht.'
Luister naar het interview op Radio 1:
Deel 1
Deel 2
Eerder schreef Heleen de Waal het Boek "Halve lucht - Hoe een AIVDér door de eigen dienst werd veroordeeld".
ISBN 978-94-600-3327-8
Het bericht van de aanhouding van Heleen de Waal op 18 juni 2009 sloeg binnen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in als een bom. Zij werkte er al twaalf jaar als analist en stond bekend als deskundig en gedreven. Dat juist zij werd verdacht van het lekken van staatsgeheimen naar De Telegraaf leidde tot verbijstering, niet alleen bij haar collega's, maar in de eerste plaats bij haarzelf. Ze was perplex toen ze vanuit kantoor werd meegevoerd door de Rijksrecherche, ze dacht dat er sprake was van een slechte grap.
Ook tijdens de eerste dagen van intensieve verhoren, opgesloten in een politiecel en verstoken van ieder contact met de buitenwereld, bleef ze zichzelf voorhouden dat er snel een einde zou komen aan deze nachtmerrie. Men zou tot het besef komen dat zij niet het gezochte lek was, dat kon niet anders. Maar het gebeurde niet. Het OM nam de beschuldigingen over zonder werkelijke controle en zonder dat ooit door de verdediging inzage werd verkregen in de onderliggende want geheime stukken van de AIVD. Haar loyaliteit aan de AIVD werd behoorlijk op de proef gesteld. Deze Kafkaëske situatie zou uiteindelijk bijna vijf maanden duren.Op 14 juli 2010 werd Heleen door de rechter vrijgesproken.
Wat gebeurt er als de Staat, die je jarenlang vol overtuiging hebt gediend, zich plotseling tegen je keert? Hoe zien je dagen eruit op de vrouwenafdeling van een Nederlandse gevangenis? Hoe stel je je te weer tegen onterechte beschuldigingen, tegen intimidatie? Heleen de Waal raakte haar baan en haar oude leven kwijt. In Halve lucht, een non-fictie thriller die is gebaseerd op de dagboeken die zij in het geheim bijhield, beschrijft zij op pakkende wijze haar ervaringen met het Nederlandse rechtssysteem.
Bron
Originele post op Zaplog 2011-07-30
zaterdag 30 juli 2011
Algemene Zaken achter gewraakt Telegraaf-artikel
Labels:
AIVD,
Boek,
Geheime Diensten,
Irak,
Telegraaf
Vrijgegeven documenten Bay of Pigs Invasion
De Invasie in de Varkensbaai op Cuba is de mislukte invasie in Cuba door Cubaanse ballingen in april 1961, gesteund door de Amerikaanse CIA. De invasie had het doel het communistische bewind onder Fidel Castro omver te werpen. De aanval werd echter afgeslagen en Cuba bleef communistisch.
Wikipedia
De CIA heeft nu oude "Top Secret" documenten vrijgegeven.
Dit CIA-geschiedenis van de Varkensbaai operatie in 1961, oorspronkelijk als top secret aangemerkt, is gebaseerd op tientallen interviews met sleutelfiguren, agenten en ambtenaren en honderden CIA-documenten. De vier delen bevatten informatie die niet eerder uitgebracht is en bestaat uit (I) Air Operations, march 1960 to 1961; (II) Participation in the Conduct of Foreign Policy 92; (III) Evolution of CIA's Anti-Castro Policies, 1951-January 1961; en (IV) The Taylor Committee Investigation of the Bay of Pigs.
Volume I - Air Operations, March 1960-April 1961
* Part 1
* Part 2
* Part 3
Volume II - Participation in the Conduct of Foreign Policy 92
* Part 1
* Part 2
Volume III - Evolution of CIA's Anti-Castro Policies, 1951-January 1961
Volume IV - The Taylor Committee Investigation of the Bay of Pigs
Door HIER te klikken vind je een aantal documentaires over het Bay of Pigs verhaal op Toutube.
Originele post op Zaplog 2011-07-30
Labels:
Bay of Pigs,
Castro,
CIA,
Cuba,
Geheime Diensten,
Staatsterrorisme,
terrorisme
Abonneren op:
Posts (Atom)